Jak překonat lenost a najít tu správnou motivaci ke cvičení

16.09.2017 15:56

Také neustále plánujete, jak začnete od určitého data cvičit, a skutek utek? Pak vězte, že v tom rozhodně nejste sami. Vše je o správné motivaci, kterou většina z nás postrádá. Říct si, že chci vypadat lépe, jednoduše nestačí.

Naše duše má tělo jako nástroj, prostřednictvím kterého si plníme své touhy. „Touhou přitom není vzít si tepláky a dělat dřepy. Ani štíhlá postava,” vysvětluje trenérka Markéta Brožová z fitness pro ženy Contours.

To, co člověk skutečně chce, je pocit, kdy je sám se sebou spokojen. Tohle nás podle trenérky dělá šťastné. Stejně jako nás nedělá šťastnými tmavá hmota, které říkáme čokoláda, ale ten pocit, když ji jíme.

Pokud se toužíme líbit sami sobě, je k tomu potřeba dělat takové činy, které nás dovedou k cíli a ke šťastnému pocitu. K tomu pomáhá sepsat si na papír všechny touhy, očekávání a vše, proč chcete začít cvičit.

„Představte si pocity, jaké budete mít, když budete mít vysportovanější, hubenější postavu. Nebo budete silnější, pružnější. Vše si zapište. Tento seznam si pročtěte vždy, když se vám nebude chtít jít cvičit. Nastartuje vás,” radí Markéta Brožová.

Kromě motivace vnitřní ze začátku vsaďte i na tu vnější, radí novinář Charles Duhigg, autor knihy Síla zvyku: proč děláme to, co děláme, v životě a podnikání. V ní popisuje vytvoření “smyčky zvyku”, která spočívá ve třech bodech: chování (položíme si vedle tašky boty na spinning), rutina (cvičíme) a odměna (například smoothie, nový kousek oblečení).

Výsledkem je to, že mozek díky odměně vyhodnotí, že dané chování stojí za to. Postupně si však spojí cvičení s přívalem endorfinů a nebude vnější odměnu už vyžadovat.

Zapojte přátele

Jednak se zkuste domluvit na cvičení ještě s někým dalším, jelikož ve dvou se to opravdu lépe táhne. Budete mít i menší chuť lekci rušit, v případech, kdy se vám nebude chtít. Přece nepůjde dotyčný sám.

Podle Markéty Brožové lze zapojit své okolí i nepřímo. Stačí se domluvit s kamarády, že pokud nepůjdete v konkrétní dny cvičit, zaplatíte jim pokutu (například 200 Kč).

S tím souhlasí i profesor medicíny Jeremy Goldhaber-Fieber ze Stanfordské univerzity. Ten navrhuje jak finanční pokutu, tak nefinanční. Případně “jen” zmínit kamarádům cvičební plán. Nikdo nechce být vystaven údivu přátel tím, že neplní slovo.

Postupujte krok za krokem

Vyberte si pohyb, který vás bude bavit. Pro někoho je to posilovna, pro jiného skupinové cvičení, jako power jóga nebo pilates, nebo kombinace strojů a cvičení bez nich, například v kruhovém tréninku. Právě to, že je pro vás konkrétní pohyb zároveň zábava, vám pomůže u něj zůstat i ve “slabších” chvílích.

Zároveň si stanovte přesný čas tréninku a ten dodržujte. Tělo si na tento harmonogram časem zvykne a začne pohyb v nastavené frekvenci vyžadovat. Než se tak stane, musí pro vás být dodržení tohoto režimu priorita. Bez výmluv.

Naše tělo je a vždy bylo reklamou naší osobnosti. „Zdravým vzhledem signalizujete, že jste silná osobnost, která ví, co chce, a hlavně toho umí dosáhnout,”.

Vybraný pohyb musí člověka bavit.